Příprava rostlinných lektvarů

6. listopadu 2005 v 22:19 | Copyright © 2005 Dick Mad |  Magie

vnitřní použití

Nálev (lektvar): Používá se jedna kávová lžička listů, květů, rozdrcených plodů či nastrouhané kůry na šálek, což odpovídá zhruba 30 g na půl litru vařící vody. Doba vyluhování závisí na požadované síle nálevu, obvykle je to pět až patnáct minut.
Studený nálev: Nasypeme třicet gramů bylinek do nekovové nádoby a přelijeme půl litrem studené vody. Zakryjeme víčkem, utěsníme a necháme 5 - 6 hodin vylouhovat.
Odvar: Použijeme 30 g sušených (rozdrcených) rostlin nebo 60 g čerstvých. Přidáme 0.5 l studené vody. Směs uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme deset až patnáct minut. Necháme vychladnout a scedíme. Pozor, nepoužívat kovové (a především hliníkové) nádoby.
Tinktura (extrakt): Do čisté suché sklenice vložíme 120 g sušených nebo 240 g čerstvých bylin. Přidáme půl litru vodky nebo čistého potravinářského lihu. Pevně uzavřeme a skladujeme dva týdny v temnu a teple. Denně protřepáváme. Poté scedíme a uschováváme v tmavých lahvích.
Sirup: Na každých 0.5 l nálevu přidáme půl kilogramu cukru. Zahříváme na slabém ohni (nevaříme!), dokud se všechen nerozpustí. Sirupy jsou vhodné především pro děti a musí se uchovávat v ledničce.

vnější použití

Koupel: Přidáváme půl litru nálevu na plnou vanu teplé vody. Můžeme přidat i hrst kuchyňské nebo mořské soli. Nepoužíváme parfémovanou koupelovvou sůl, rušila by účinek bylin.
Hojivá mast: Rozpustíme 250 g vazelíny nebo jiného obdobného tuku na mírném ohni a povaříme v něm patnáct minut dvě polévkové lžíce bylinek.
Obklad: Připravíme čistou bavlněnou látku a namočíme ji do horkého nálevu či odvaru. Přikládáme na postižené místo tak teplou, jak jen to pacient snese. Po vychladnutí vyměníme.
Placka (náčinek): Čerstvé rozdrcené byliny přiložíme přímo na kůži a přikryjeme čistým plátnem.
Studený olejový výluh: Nařežeme rostliny a přelijeme je ve skleněné nádobě rostlinným olejem (např. olivovým, slunečnicovým či mandlovým). Necháme na teplém místě dva až tři týdny a denně obsah mícháme (či protřepáváme). Pak přecedíme do čisté sklenice.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 katrin katrin | E-mail | 1. dubna 2006 v 17:30 | Reagovat

nejlepsi jsem gothicky a carodejnicky typ takze mam tyhle veci rada

2 BLADE EDGE BLADE EDGE | 16. října 2006 v 17:29 | Reagovat

PARÁDNÍ RECEPTY MAMINO

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama